Jurjevo u Odri

Jurjevo u Odri

Jurjevo je kršćanski crkveni i tradicijski događaj od osobitog značenja za stanovništvo Turopolja i južnog Zagreba. Redovito se u području zapadnoeuropskog kulturnog kruga održava i slavi pučkim svečanostima 23. travnja.

Jurjevski običaji označavali su početak prvih seljačkih radova u godini. Običaj se u narodu prihvaćao kao pravi početak proljeća te kao početak gospodarske godine. Na taj dan su se mijenjali, unajmljivali ili otpuštali sluge i pastiri. Blago se prvi put tjeralo na pašu.

Jurjevo – tradicionalni ophodi

Došel je, došel, Juraj zeleni!

U turopoljskom se kraju još od davnina išlo u jurjevske ophode. Prvo su u ophode išli odrasli ljudi, a u 19. stoljeću običaj je izgubio prvotnu namjenu te su ga počela izvoditi djeca. Djeca su sa svježe nabranim vrbovim granama išli od kuće do kuće, pjevali jurjevske pjesme. Kako su došli u koje dvorište i domaćinima otpjevali pjesmu kojom im žele uspješnu gospodarstvenu godinu i zdravlje u obitelji, domaćin ih je u pravilu darivao sitnim poklonima: jajima, jabukama, ponekad novcem, ako se radilo o imućnijim ljudima. Zauzvrat su im djeca ostavila vrbovu granu, simbol zelenila, koji su onda domaćini zatakli za vrata kuće ili zaboli u zemlju kako bi im žito i vrt bolje rodili.

Za jurjaša je bilo karakteristično nošenje «barjaka», dugačke motke na kojoj je na vrhu nasađena jabuka, a ispod nje zavezana trobojnica i crveni rubac. Jurjevo se ističe kao značajan blagdan, kada se prvi put u godini išlo s konjima i kravama na pašu, kada je «počinjao život» i za sve se pripremalo. Danima se iščekivao taj događaj.

Ako pak domaćini nisu htjeli darivati djecu, ona bi im napravila neku malenu odmazdu i popratili bi domaćine porugljivom pjesmom. No bila je velika čast dočekati i darivati Jurjaše. Oni su nosili dobre želje i blagoslov. U Odri se ovaj običaj nije izvodio gotovo cijeli jedan životni vijek. Tek je nekoliko živih starica u selu koje se iz vlastitog iskustva prisjećaju ovog običaja.

(tekst preuzet sa:

https://czk-novi-zagreb.hr/manifestacije/xxxvii-turopoljsko-jurjevo-u-odri-hrascu-i-maloj-mlaki/

http://chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://hrcak.srce.hr/file/158907)

U nastavku pogledajte kako je dječja skupina KUD-a Mladost revitalizirala običaj Jurjaša na samo Jurjevo, kao i cjelokupni dojam ovogodišnje proslave tradicionalne svečanosti.

jurjevo u odri

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.